Test your knowledge of Blackburn

How much do you know about Blackburn? As a bit of fun during the lockdown, we’re inviting you to take part in our Blackburn quiz.

Over the next few days and weeks we will be sharing questions that wlll flex your grey matter about the town. The questions have been compiled by The Mall Blackburn and Blakey Moor Townscape Heritage Project, and pulled together by the Blackburn BID team.

So, share the questions with your friends and see who can get the most right.

We’ll be sharing a new question each day, starting from Monday 18 May, and revealing the answers here on this web page the following day.

Good luck!

***

Q1:

In what year was the Daniel Thwaites & Co brewery established?

ANSWER: 1807

Q2:

Where in Blackburn would you find this painting by famous street artists, Dale Grimshaw?

ANSWER: Rear of Lord Street West or Prism Gallery

Q3:

Before it was Blackburn Cathedral, what was it previously? 

ANSWER: St Mary’s Parish Church

Q4:

When was the last time her Majesty the Queen visited Blackburn?

ANSWER: 17th April 2014

Q5:

The statue of William E Gladstone now stands at the junction of Northgate and Blakey Moor, but where was he originally positioned?

ANSWER: Boulevard

Q6:

In what month and year was The Ewood Park ground officially opened?

ANSWER: April 1882

Q7:

In what decade did The Mall Blackburn open?

ANSWER: 1960’s

Q8:

Blackburn’s statue of Queen Victoria is located next to the Cathedral grounds, what was the date it was unveiled?

ANSWER: 30th September 1905

Q9:

What year did David Bowie play King George’s Hall?  

ANSWER: 1973

Q10:

The Mall Blackburn has a fury pink mascot. What is his name?

ANSWER: The Mall Monster

Q11:

The British film Love and Hate, directed by Dominic Savage was shot in Blackburn and released in what year?

ANSWER: 2005

Q12:

In which famous Beatles song was Blackburn mentioned on?

ANSWER: A day in the life

Q13:

Work started on building King George’s Hall just before WW1 in 1913, but who laid the foundation stone?

ANSWER: King George V – hence the name

Q14:

Barbara Castle was a British Labour Party politician who was an MP for Blackburn between which dates? 

ANSWER: 1945-1979

Q15

Primark opened its doors for the first time in The Mall in what month and year?

ANSWER: July 2010

Q16:

The Mall Blackburn was transformed with a £66 million development scheme in 2011. How many square feet is the Mall?

ANSWER: 600,000 sq ft

Q17:

Which Blackburn street was once known as ‘Thunder Alley’

ANSWER: Town Hall Street

Q18:

The TV show Hetty Wainthropp Investigates included many scenes shot in Blackburn. When was it screened on BBC one?

ANSWER: 1996 to 1998)

Q19:

The Mall shopping centre was built in three phases. What year was the final phase opened?

ANSWER: 1979

Q20:

In 1994 the TV film ‘Pat and Margaret’ was partly filmed in Blackburn, but who did it star?

ANSWER: Victoria Wood and Julie Walters

Q21:

Which famous fell walker and author attended Blakey Moor school?

ANSWER: Alfred Wainwright

Q22:

In what month and year did Ainsworth Street bus station open?

ANSWER: May 2016

Q23:

Which former X Factor star, born in Blackburn, switched on the Christmas lights on Saturday 20th November 2010?

ANSWER: Diana Vicker

Q24:

How many stores in The Mall begin with the letter ‘C’?

ANSWER: 8

Q25:

The lost films of Edwardians Mitchell and Kenyon were discovered in the basement of their old Blackburn shop in 1994, but in which street?

ANSWER: Northgate

Q26:

Debenhams’s Blackburn celebrated a milestone birthday last year. How old are they?

ANSWER: 40

Q27:

The Wainwright Bridge was opened in June 2008, but how much did it cost?

ANSWER: £12million

Q28:

What is the name of the large sculpture on the side of Blackburn Cathedral?

ANSWER: Healing Of The Nations

Q29:

Blackburn’s Panopticon is a dramatic transformation of the former cannon batter in Blackburn’s Corporation Park, but by what name is it known by?

ANSWER: Colourfields

Q30:

Which business operates from Blackburn’s original main Post Office?

ANSWER: Wetherspoons – The Postal Order

Q31:

What is the name of this sculpture on Church Street that was commissioned for the Millennium?

ANSWER: The Woven Globe

Q32:

A blue plaque marks the site of the Paganini Inn on Northgate, but what instrument did person it was named after play?

ANSWER: A violin

Q33:

Blackburn was the scene of cotton riots in which year?

ANSWER: 1878

Q34:

Until the early 1970s Blackburn Library was the Co-operative Society department store. What original feature does the library still have?

ANSWER: Cage lifts

Q35:

What is the name of this sculpture by Simon Watkinson, installed at Sudell Cross in 2007?

ANSWER: The Braid

Q36

What is the route between the three elaborate cast iron gates of the Cathedral Gateway called? 

ANSWER: Ancient Carriage Drive

Q37:

Which street is the oldest place of settlement in Blackburn town centre and includes the course of a Roman Road which ran between Manchester and Ribchester?

ANSWER: Darwen Street

Q38:

On which town centre building is this street art, completed in 2019?

ANSWER: Fielden St Multi Storey Car Park

Q39:

What is the child reaching for in the ‘Grandmother & Child Statue’ in Cathedral Quarter?

ANSWER: A teddy bear

Q40:

Which street in Blackburn town centre does this painting from Paint the Town 2019 depict?

ANSWER: Church Street

Thank you to everyone who took part in our lockdown quiz. We hope you enjoyed it.

©2020 Blackburn BID -  

Log in with your credentials

Forgot your details?